Τρεῖς εἶναι οἱ βασικοὶ σταθμοὶ τοῦ ἀνθρώπου: γεννιέται, ζεῖ, πεθαίνει. Δὲν θυμᾶται τὸ πρῶτο, δὲν καταλαβαίνει τὸ τρίτο καὶ ξεχνᾶ νὰ χαρεῖ τὸ δεύτερο.  

6/4/2018. Η Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και ο Εσπερινός της Αποκαθηλώσεως.

Από το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής στους Ιερούς Ναούς  μας αναγνώσθηκαν οι Μεγάλες Ώρες και ο Εσπερινός της Αποκαθηλώσεως, στην πιο πένθιμη ημέρα ολόκληρου του ορθοδόξου χριστιανικού κόσμου.


Ο Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου, όπου ανέγνωσε την ευχή της Θ' Ώρας έμπροσθεν του Τιμίου Σταυρού. Ακολούθησε ο Εσπερινός της Αποκαθηλώσεως και προ της αναγνώσεως της ευαγγελικής περικοπής, ο Μητροπολίτης μας, κατ' έθος, ωμίλησε επικαίρως για τη σταυρική θυσία του Κυρίου μας στο πολυπληθές εκκλησίασμα. Στο τέλος του ευαγγελίου τελέσθηκε η Αποκαθήλωση του σώματος του Κυρίου από του Σταυρού και η εναπόθεσή του επάνω στην Αγία Τράπεζα. Στο τέλος του εσπερινού τελέσθηκε η λιτάνευση εντός του ναού του επιταφίου με τα καταληκτικά απολυτίκια της ακολουθίας.

Αμέσως μετά την Αποκαθήλωση στους ναούς, τελέσθηκε στα δυο κοιμητήρια της πόλεως η περιφορά του επιταφίου από τους ιερείς της Μητροπόλεώς μας, ενώ το μεσημέρι στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Αετοχωρίου, τελέσθηκε η Αποκαθήλωση από τον μεγάλο Σταυρό που είναι στημένος στον λόφο επάνω από την Μονή.