Τρεῖς εἶναι οἱ βασικοὶ σταθμοὶ τοῦ ἀνθρώπου: γεννιέται, ζεῖ, πεθαίνει. Δὲν θυμᾶται τὸ πρῶτο, δὲν καταλαβαίνει τὸ τρίτο καὶ ξεχνᾶ νὰ χαρεῖ τὸ δεύτερο.  

4-5/11/2017. Εκδρομή του Ενοριακού Κέντρου Αγίου Νικολάου στην Αίνο και στην Αδριανούπολη.

Η Σύναξη των νέων της Ενορίας του αγίου Νικολάου με την ευχή και την συμπαράσταση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας  κ. Ανθίμου, πραγματοποίησε διήμερη εκδρομή στην Αίνο και την Αδριανούπολη. 


Με επί κεφαλής τον υπεύθυνο της Συνάξεως πρωτοπρ. π. Δημήτριο Κεσκίνη ομάδα 65, επί το πλείστον νέων ανθρώπων, ξεκίνησαν το Σάββατο 4 Νοεμβρίου με πρώτο προορισμό την πόλη της Αίνου (Enez), την πατρίδα πολλών Αλεξανδρουπολιτών. Εκεί επισκέφθηκαν το Κάστρο της πόλεως με την ερειπωμένη Εκκλησία της αγίας Σοφίας, στην οποία με χαρά διαπίστωσαν ότι εκτελούνται εργασίες συντηρήσεως και αποκαταστάσεως. Στη συνέχεια στο νοτιοανατολικό άκρο του σημερινού οικισμού, επισκέφθηκαν το ναό του αγίου Εύπλου, την μοναδική σωζόμενη Εκκλησία της Αίνου, όπου έχει ταφεί ο ναύαρχος της καταλήψεως της πόλεως από τους οθωμανούς, αντίγραφο της οποίας υπάρχει στο λιμάνι της πόλεώς μας. 


Ακολούθως κατευθύνθηκαν προς την Μακρά Γέφυρα, όπου προσκύνησαν τον προσφάτως αποκατασταθέντα Ιερό Ναό του αγίου Ιωάννου του Προδρόμου για να καταλήξουν το απόγευμα στην όμορφη και ιστορική Αδριανούπολη, την σημαντική αυτή πόλη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. 


Το πρωί της Κυριακής 5 Νοεμβρίου οι εκδρομείς συμμετείχαν στη θεία λειτουργία που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό αγίου Γεωργίου της Βουλγαρικής συνοικίας της Αδριανουπόλεως όπου και απήλαυσαν την αγάπη και την φιλοξενία του Μητροπολίτου Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλοχίου στα πρόσωπα των συνεργατών του πρεσβυτέρου Αλεξάνδρου και διακόνου Καισαρίου. Η κατανυκτική λατρευτική αυτή ευκαιρία απετέλεσε κατά γενική ομολογία την πιο όμορφη και εποικοδομητική εμπειρία της εκδρομής. Μετά τη θεία Λειτουργία και το κέρασμα που ακολούθησε, η ομάδα επισκέφθηκε και προσκύνησε τον δεύτερο σωζόμενο Ναό της Αδριανουπόλεως των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, που πρόσφατα αναστηλώθηκε και εγκαινιάσθηκε από  τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο. Ακολούθησε μία περιήγηση στο χώρο του φημισμένου Selimiye, του τζαμιού που έκτισε ο ξακουστός Αρχιτέκτονας Sinan στο τέλος του 16ου αιώνος και περίπατος στο ιστορικό κέντρο της πόλεως.


Η εκδρομή αυτή απετέλεσε μία μοναδική ευκαιρία γνωριμίας των νέων ανθρώπων με την ιστορία και τα μνημεία της περιοχής της ανατολικής Θράκης, αλλά και μία ξεχωριστή ευκαιρία ευχάριστης αναστροφής και επικοινωνίας μεταξύ τους.