Τρεῖς εἶναι οἱ βασικοὶ σταθμοὶ τοῦ ἀνθρώπου: γεννιέται, ζεῖ, πεθαίνει. Δὲν θυμᾶται τὸ πρῶτο, δὲν καταλαβαίνει τὸ τρίτο καὶ ξεχνᾶ νὰ χαρεῖ τὸ δεύτερο.  

Συνέντευξη του Σεβ. Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου στο site dotnews.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 
ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΕΩΣ 
κ. ΑΝΘΙΜΟΥ
ΣΤΟ SITE DOTNEWS.GR


Ερώτηση: Σεβασμιώτατε πρόσφατα ο Αρχιεπίσκοπος στην περιοδεία του στην περιοχή ζήτησε να δώσουμε μεγάλη προσοχή στη Θράκη ακόμη και εις βάρος άλλων περιοχών. Εσείς αναγνωρίζετε την ανησυχία του; Σε ποιο βαθμό απειλείται η περιοχή και από ποιους;

Απάντηση: Σωστά ψηλάφισε την κατάσταση ο Αρχιεπίσκοπος. Δεν εθελοτυφλούμε, στη Θράκη υπάρχουν εύφλεκτα στοιχεία που η Τουρκία θα ήθελε να πυροδοτήσει. Ακραίοι φανατικοί που επιδιώκουν να γίνει ο τόπος παρανάλωμα και να καταστραφούν τα πάντα. Ευτυχώς είναι λίγοι και το πλήθος των σοβαρών και νοικοκυραίων μουσουλμάνων θρακιωτών δεν τους ακολουθεί. Χρειάζεται, όμως, ψυχραιμία από μέρους μας, όχι ηττοπάθεια ούτε πανικός. Χρειάζεται να παραβλέψουμε αυτές τις άναρθρες κραυγές και να συνεχίσουμε με νηφαλιότητα να συνεργαζόμαστε, να επιδιώκουμε την πρόοδο, την ανάπτυξη, την ισοπολιτεία και τον αλληλοσεβασμό. Χρειάζονται και θυσίες όλης της Πατρίδος μας για την αντιμετώπιση της ιδιοπροσωπείας της Θράκης. Αυτές αφουγκράστηκε και εννοούσε ο Μακαριώτατος όταν μίλησε έτσι.

Ερώτηση: Μυτιλήνη, Ειδομένη, Πειραιάς, Ελληνικό και δεκάδες άλλες περιοχές ανά την χώρα με καταυλισμούς προσφύγων. Ποια η γνώμη σας για το προσφυγικό ζήτημα; Τι πράττει η Εκκλησία; Πιστεύετε πως πρωτοβουλίες σαν την επίσκεψη του Αρχιεπίσκόπου με τον Πάπα και τον Οικ. Πατριάρχη βοηθούν ή είναι απλά για τα μάτια του κόσμου; 

Απάντηση: Το πρόβλημα θα μείνει και θα είναι όντως πρόβλημα. Ήδη δημιούργησε χαλάρωση στη στεγανότητα των νησιωτικών συνόρων μας (κάτω από τα βλέμματα του ΝΑΤΟ), ήδη προκαλεί τριγμούς στην ελληνική κοινωνία (και αλίμονο αν "αξιοποιηθεί" για εκτόνωση), γι' αυτό χρειάζεται να το εξετάσουμε με την ευρωπαϊκή ματιά, που βέβαια δεν είναι και η διαυγέστερη για μας. Ούτε ο αφελής  ανθρωπιστικός ρομαντισμός είναι σωστός, ούτε ο ξενοφοβικός πανικός βοηθάει. Η Εκκλησία πάντως, πράττει σύμφωνα με τη διδασκαλία της και καλά κάνει, όμως το θέμα είναι εθνικά επικίνδυνο και πολιτικά μοιραίο. Και δεν σηκώνει αναβολές, ήδη αργήσαμε. Οι πρόσφατες επισκέψεις ηθοποιών και εκκλησιαστικών ηγετών, ως φολκλορικές φιέστες καλές είναι, αλλά το ζήτημα είναι τί γίνεται όταν σβύσουν οι προβολείς και το σκοτάδι πλημμυρίσει τα πάντα.  

Ερώτηση: Τελικά Σεβασμιώτατε η Ελλάδα απειλείται με ισλαμοποίηση όπως ακούμε από κάποιους Ιεράρχες;  

Απάντηση: Όπως το εννοούν, όχι. Δεν απειλείται έξωθεν η Χώρα μας, επειδή οι απειλές και οι κίνδυνοι είναι μέσα πιά. Τόσο μέσα στη Χώρα μας όσο και μέσα σ' όλη την Ευρώπη. Ποιός μπορεί να εξιχνιάσει τους φανατικούς μουσουλμάνους του λεκανοπεδίου πού ήρθαν κάποτε ως λαθρομετανάστες; Θυμάστε; τότε που οι δημοσιογράφοι κατακεραύνωναν όσους τολμούσαν απλά να διερωτηθούν για το θέμα. Ποιός μπορεί να κλονίσει, τους τότε φθηνούς εργάτες, που πλέον πλούτισαν, πήραν ιθαγένεια, σπούδασαν εδώ τα παιδιά τους και τώρα σηκώνουν εκδικητικό πτερνισμό κατά της χώρας μας; Μερικοί με ρωτούν αν οι θρακιώτες μουσουλμάνοι είναι πρόβλημα. Απαντώ ευθέως, όχι! Πρόβλημα είναι οι μουσουλμάνοι στο λεκανοπέδιο, στα ανύποπτα τζαμιά που λειτουργούν ανεξέλεγκτα σε υπόγεια και ορόφους πολυκατοικιών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Το γεγονός δεν αντιμετωπίζεται παρά μόνο με συστηματικές τακτικές και με ύψωση πολιτιστικών στεγανών που δεν θα χωρίζουν αλλά θα διαφοροποιούν και θα σηματοδοτούν. Δυστυχώς, στον κοντινό μας ορίζοντα δεν βλέπω τέτοια προετοιμασία.     

Ερώτηση: Ποια η άποψή σας για την επερχόμενη Πανορθόδοξη Σύνοδο του Ιουνίου; 

Απάντηση:  Μερικοί φοβούνται μην τυχόν η Σύνοδος προλειάνει Ένωση των Εκκλησιών. Με τους παπικούς δεν έχουμε πρόσφορο έδαφος για κάτι τέτοιο. Πενήντα χρόνια πέρασαν από την άρση των αναθεμάτων και πρόοδο στο θεολογικό διάλογο δεν είδαμε. Δεν έχει λόγο πιά η συνέχειά του, παρά μόνο για να λέμε "καλημέρα". Προσωπικά προσβλέπω στη Σύνοδο με ελπίδα να γνωριστούμε οι Ορθόδοξοι μεταξύ μας κι έπειτα να προσεγγίσουμε ο ένας τον άλλο. Το δράμα της Εκκλησίας δεν είναι πλέον το σχίσμα με τη Δύση, αλλά το υπόψυχρο κλίμα με την λοιπή Ορθόδοξη Ανατολή. Πάντως χρειαζόμαστε περισσότερη αυτοπεποίθηση, σιγουριά καί εμπιστοσύνη στην δυναμική της Ορθοδοξίας μας. Φόβοι και ταραχές δηλώνουν έλλειψη αυτοσυνειδησίας. 
  
Ερώτηση: Μεγάλη Εβδομάδα και ο Έλληνας πιάνει στασίδι στην εκκλησιά του χωριού. Πιστεύετε πως η οικονομική κρίση έκανε τον Έλληνα να επιστρέψει στην Εκκλησία; 

Απάντηση: Ποτέ δεν έλειψε από το στασίδι του ο Έλληνας. Το άφησε άδειο για λίγο καιρό και επανέρχεται. Σαν τις πινακίδες που έβαζαν παλιά οι καταστηματάρχες στην πόρτα του μαγαζιού τους: "επιστρέφω αμέσως". 'Ελληνας άθεος δεν υπάρχει. Πικραμένος, ανίδεος, αλιβάνιστος, ναί! Όμως άθεος, όχι! Η οικονομική κρίση απλώς μας κάνει πιό αποδοτικούς. Στις περιόδους ευμάρειας το μυαλό μας στερεύει από ιδέες και στειρώνεται. Στις δύσκολες περιόδους γεννάει. Και αποθήκη ιδεών για κάθε Έλληνα, είτε το θέλει είτε όχι, είναι η Εκκλησία του.
  
Ερώτηση: Πως σχολιάζετε την έλλειψη ιερέων με αποτέλεσμα πολλοί παπάδες να κάνουν αγώνα δρόμου για να αναστήσουν σε διαφορετικά χωριά; 

Απάντηση: Είναι ένα πρόβλημα που το αντιμετωπίζουμε με το φιλότιμο και την ποιμαντική ευαισθησία των ιερέων μας. Όσοι κατά καιρούς τάχα σκανδαλίζονται από "επαγγελματίες" παπάδες, τώρα ίσως ξαφνιάζονται που οι εργάτες αυτοί του Ευαγγελίου με το πετραχείλι στο λαιμό, χωρίς υπερωρίες και αργίες, δεν αρνούνται  ποτέ να σκορπίζουν το λειτουργικό μήνυμα της Εκκλησίας σ΄όλη τη Χώρα.

Ερώτηση: Μια ευχή για το Πάσχα; 

Απάντηση: Μία είναι ευχή: Χριστός Ανέστη! Να χαιρόμαστε για όλα, να μη φοβόμαστε τίποτε, να ελπίζουμε διαρκώς. Γιατί; Μα! επειδή ο Χριστός Ανέστη!