Τρεῖς εἶναι οἱ βασικοὶ σταθμοὶ τοῦ ἀνθρώπου: γεννιέται, ζεῖ, πεθαίνει. Δὲν θυμᾶται τὸ πρῶτο, δὲν καταλαβαίνει τὸ τρίτο καὶ ξεχνᾶ νὰ χαρεῖ τὸ δεύτερο.  

Ο Άρτος της ζωής μας

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου

Από το πρόσφορο, τη λειτουργιά, τη μήτρα της Παναγίας γεννάται σε κάθε εκκλησιά ο Άρτος της Ζωής μας!

Η Θεία Ευχαριστία είναι το Μυστήριο των Μυστηρίων και για να τελεστεί είναι απαραίτητο να υπάρχει το πρόσφορο (άρτος), και ο οίνος. Αυτά τα υλικά αποτελούν τα γεννήματα των κόπων του ανθρώπου και συμβολίζουν τη ζωή μας, που προσφέρουμε στον Θεό ως δώρο ευχαριστίας. Όπως λοιπόν οι κόκκοι του σίτου αλέθονται και γίνονται όλοι μαζί αλεύρι, με το οποίο έπειτα ζυμώνεται το πρόσφορο, έτσι κι εμείς οι Χριστιανοί κοινωνώντας τον Χριστό γινόμαστε ένα μαζί Του και μετέχουμε της Βασιλείας των Ουρανών, εφόσον όλα αυτά τα απλά υλικά κατά τη Θ. Λειτουργία μεταβάλλονται με τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος σε Σώμα και Αίμα Χριστού. 

Η ομάδα έρευνας και ανάπτυξης εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Εκκλησιαστικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης δημιούργησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: 

«Ο ΑΡΤΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ»

Οι μαθητές, συμμετέχοντας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου θα παρακολουθήσουν τον τρόπο παρασκευής του πρόσφορου και θα φτιάξουν τη δική τους λειτουργιά. Επίσης θα γνωρίσουν τους συμβολισμούς και τη χρήση του στη Θεία Λατρεία και θα μάθουν τί ακριβώς συμβαίνει κατά τη διάρκεια της Προσκομιδής. Έπειτα θα ξεναγηθούν στους χώρους του Μουσείου για να παρατηρήσουν από κοντά τα ιερά σκεύη που χρησιμοποιούνται στη Θ. Λειτουργία.